Auriculotherapie in de praktijk

Hoe verloopt een consultatie ?

Reken op een half uur voor gesprek, onderzoek en behandeling. Tijdens het gesprek wordt gepeild naar de klachten en mogelijke oorzaken.
Vervolgens gebeurt er een grondig onderzoek: hierbij wordt onder andere met een elektrisch apparaat vastgesteld welke punten op het oor behandeld moeten worden.
Voor de eigenlijke behandeling gaat de patiënt liggen en zit de arts op een krukje aan het hoofdeinde. Er kan gekozen worden voor één van volgende behandelingswijzen:

Verblijfsnaaldjes

Semi-permanente verblijfsnaaldjes (ASP) die een aantal dagen of weken ter plaatse blijven.

Cryotherapie

De punten op het oor worden behandeld met koude om een zelfde effect te verkrijgen

Acupunctuurnaalden

Deze naaldjes blijven tijdens de consultatie ter plaatse gedurende 10 tot 30 minuten.

Electriciteit

De punten worden gedurende 30 seconden op een pijnloze manier met korte electrische pulsen behandeld.

Wat gebeurt er na een behandeling?

Moet ik ergens op letten?

Er moeten geen bijzondere voorzorgen genomen worden. De naaldjes blijven ter plaatse zolang ze een therapeutisch effect uitoefenen en zullen één voor één uitvallen. In geval de Cryotherapie wordt gebruikt kan men zelfs hoogstens hier en daar een ‘korstje’ waarnemen.

Vallen de naaldjes vanzelf uit ?

De naaldjes blijven ter plaatse zolang ze hun werking uitoefenen, doorgaans tussen 3 en 30 dagen. Ze zullen één na één uitvallen.

Doet het pijn ?

Een lichte pijn direct na de behandeling is mogelijk maar gaat snel voorbij. Verder zijn de prikjes doorgaans goed te verdragen, ook voor baby’s, kinderen en volwassenen met een heel gevoelige huid.

Zijn er ongewenste effecten ?

Bij de cryotherapie kan je na een paar dagen soms een ‘korstje’ waarnemen. Ook een lichte verkleuring van de behandelde punten is mogelijk; deze is slechts tijdelijk.

Mag ik douchen ?

Ja, een bad nemen en je haar wassen mag ook. Vermijd echter om je oren te schrobben en draag ook geen oorringen of piercings.

Hoe lang moet ik wachten op een resultaat?

Het effect van de behandeling kan heel onmiddellijk zijn, in sommige gevallen laat het effect wat op zich wachten. Dit is vooral het geval bij patiënten onder bepaalde medicatie die het effect van de auriculotherapie kan vertragen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig ?

Dat hangt af van het probleem. Reken op een 3-tal sessies. De tijd tussen de behandelingen gaat van een paar weken tot enkele maande. Chronische aandoeningen vragen wel om een aangepast schema.

Voordelen

Auriculotherapie is zeer efficiënt en werkt doorgaans snel.

Auriculotherapie is zowel economisch als ecologisch.

Geen bijwerkingen en zo goed als pijnloos.

Herleidt gebruik medicijnen tot een minimum.